27 iun. 2010

Reglementari in industria imobiliara - Ce (nu) a invatat agentul imobiliar din criza

Agentul (brokerul) imobiliar are “cea mai bine platita meserie grea si cea mai prost platita meserie usoara”, dupa cum spune colega mea Evelina, broker cu experienta castigata pe fondul crizei. Este o observatie simpla, adevarata si total lipsita de aroganta, sosita din partea unui broker promovat recent in cadrul companiei.
In urma cu ceva timp, spuneam ca aroganta brokerului imobiliar o sa dispara si pot spune ca suntem pe drumul cel bun. Oamenii de calitate in imobiliare, si ma refer la piata rezidentiala, sunt putini, dar mai multi ca niciodata.
Nivelul de bun simt al brokerului a capatat cote alarmante si parca imi doresc sa mai tina putin criza. “Brokerii crizei”sunt, din fecirire pentru consumatorul final care s-a obisnuit sa ne injure “casta” pe unde apuca, tot mai multi. Ar trebui cautati, folositi (dar va rog, numai de catre cei care inteleg ca agentii traiesc din comision) si, de ce nu, incurajati.
Cum? Un comentariu anti-agent, linistit dar “inteligent”, pe un forum ar fi: “capusele, sa dispara toti!”. Un raspuns din partea mea care va dezamagi ar putea fi: de acord.
Si mergem mai departe: cum ar putea sa dispara un agent imobiliar de trista amintire si incurajat unul care are chef de munca? Simplu: sa reglementam industria! Si ne permitem sa spunem ca este industrie daca ne gandim la cati bani s-au facut din imobiliare in anii de boom. Cateva solutii fi: cursurile scumpe de “afara”, examen de absolvire la final, examen psihiatric (eventual la inceput), radical din 15 si altele. Eu cred ca o sa mearga!
Nu cred ca vom inventa apa calda, dar exista dorinta si vointa pentru a avea in piata brokeri licentiati. Am discutat acest aspect cu Radu Lucianu, managing partener al CBRE, un om care imi este concurent si nu am fost surprins sa vad aceeasi abordare. Si daca acest om, cu tot ceea ce a vazut si a trait in imobiliarul romanesc de la inventarea lui incoace, considera ca meseria trebuie reglementata, atunci cred ca asta este solutia si ca nu sunt singur si nici nebun.
Iar daca ne apucam de treaba, atunci putem spune ca ceva tot s-a schimbat de cand bate vantul prin imobiliare. Sa am maine brokeri 100% valabili si cu termen de garantie de maxim 1 an al licentei (care se poate prelungi tot cu examen) poate este utopie, dar daca devine ceva real este un inceput bun.
Putem continua, de exemplu, cu securizarea veniturilor, pe care de multe ori le obtinem cu greu de la consumatorii serviciilor de consultanta imobiliara, care dupa ce ii urcam “sacul in caruta” dau bice la cai si ne lasa cu ochii in soare. Insa de multe ori ii lasam pentru ca fac parte oricum din categoria nevertebratelor, care injura doar pe site-uri pentru ca in fata nu au curaj.
Sursa:Wall Street

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu