21 iun. 2010

Atentie!!! Cresc preturile imobiliare!

Raportul de monitorizare imobiliara al lunii martie, realizat de anunturiparticulari.ro , dezvaluie o adevarata surpriza. Dupa o perioada indelungata in care trendul descendent al pretului imobilelor si-a pus amprenta pe piata imobiliara, iata ca a venit si momentul in care lucrurile incep sa se stabilizeze.
Pentru prima data in ultimii doi ani, timp in care s-au inregistrat deprecieri masive ale valorilor locuintelor, iata ca in martie 2010 preturile imobilelor incep din nou sa creasca. Pragul minim al preturilor se pare ca a fost deja atins, si in momentul de fata asistam la o crestere total neasteptata a preturilor.
Daca in luna februarie, pretul mediu solicitat de catre proprietarii interesati sa-si vanda o garsoniera era de 42303 euro, iata ca pretul mediu al lunii martie a crescut usor pana la 43060 euro. Cresterea de 1.79% reprezinta o premiera a acestor ultimi doi ani, si ne duce cu gandul la o posibila revenire a echilibrului pietei.
O alta crestere notabila a fost reperata in cazul apartamentelor de doua camere, pretul acestora crescand cu 2.64% fata de luna precedenta, pana la un pret mediu de 68145 euro, fata de 66395 euro, pretul lunii februarie.
Apartamentele cu 3 camere sunt singurele de pe piata care si-au pastrat trendul descendent, pretul lunii martie atingand nivelul de 92803 euro, fata de 94228 euro - pretul lunii precedente, ceea ce denota o scadere cu 1.51 % a pretului mediu solicitat initial de proprietari.
Revenind la cresteri neasteptate, putem remarca de asemenea diferenta considerabila de 4.34% in plus a pretului mediu solicitat pentru apartamentele cu 4 camere. Se atinge in luna martie un pret mediu de 118826 euro, fata de 113887 euro in luna precedenta.
Cat despre numarul ofertelor de pe piata, putem spune ca acesta a crescut cu aproape 50% fata de luna precedenta. Numarul cel mai mare de oferte s-a inregistrat la apartamentele cu 2 camere. Acesta a crescut de la 661 la 941 in doar o luna si este urmat de numarul apartamentelor cu 3 camere, ajuns la 684 de la 524 in februarie. Numarul garsonierelor scoase la vanzare in martie a fost de 486, cu 74 mai multe decat in februarie, iar cel al apartamentelor de 4 camere a fost de 205, cu 55 mai multe fata de luna precedenta.
Ne putem astepta deja la o rata crescatoare a valorilor imobiliare?
Raspunsul la aceasta intrebare se poate contura urmarind evolutia pe ultimii doi ani a situatiei. Asa cum luna martie a anului 2008 a fost luna decisiva in care a inceput procesul de scadere drastica a preturilor, in acelasi fel, luna martie a anului 2010 poate fi luna in care putem spune ca preturile s-au stabilizat. Cum vor fi preturile luna viitoare nu poate nimeni sa stie, dar cu siguranta nu vom mai asista nici la cresteri spectaculoase, dar nici la scaderi dramatice de preturi.

Un comentariu:

  1. Anonim21/7/10

    ce minciuna nesimtita!!!
    va cred ca postati asemena mizerie din moment ce lucrati in domeniu. Cat mai mare pretul ca sa intre comisionul cat mai barosan!!!
    Felicitari..."domnule", ne faceti sila.

    RăspundețiȘtergere