6 sept. 2011

Piata imobiliara din ECE isi revine. Unde se plaseaza Romania?

Volumul tranzactiilor cu proprietati comerciale din Europa Centrala si de Est (ECE) a ajuns la 6,9 miliarde euro la jumatatea lunii august, cu 20% peste nivelul din tot anul 2010, Polonia si Rusia atragand 70% din suma, in timp ce Romania doar 4%, potrivit datelor CB Richard Ellis (CBRE), informeaza Mediafax.

Cehia se pozitioneaza dupa Polonia si Rusia cu un volum de peste un miliard de euro, tranzactii cu proprietati comerciale - birouri, spatii comerciale, industriale - ceea ce reprezinta o crestere cu mai mult de 50% comparativ cu intreg anul trecut, potrivit celui mai recent studiu al CBRE care analizeaza activitatea de investitii in Europa Centrala si de Est din acest an.
Romania nu este mentionata in studiu, insa CBRE a anuntat anterior pentru primul semestru o valoare a tranzactiilor de acest tip de 279,1 milioane de euro pentru piata locala, cifra care s-a mentinut constanta pana la jumatatea lunii august, data de referinta a studiului CBRE, deoarece in ultimele trei luni nu a mai fost realizata nicio achizitie notabila.
Fata de primul semestru din 2010, volumul tranzactiilor din Romania au crescut in 2011 cu 23,4%.
Proiectele de retail au fost cele mai tranzactionate in Europa Centrala si de Est, in perioada analizata, pentru prima data de la declansarea crizei economice. Astfel, au fost tranzactionate mai ales centre comerciale din capitale si marile orase din regiune, respectiv din Polonia si Cehia.
Romania iese insa din acest tipar, avand in vedere ca majoritatea tranzactiilor au fost realizate cu cladiri de birori din Bucuresti.
Pentru perioada urmatoare, analistii CBRE estimeaza ca investitorii vor ramane interesati de proprietati comerciale de prima clasa avand in vedere incertitudinile legate de mediul economic din Europa Centrala si de Est.

"Luand in considerare randamentul si dobanzile titlurilor de stat care au inceput sa scada, volatilitatea pietelor de capital si nivelul record al preturilor la aur putem estima o continuare a alocarii de resurse pentru sectorul de real estate.
Dar, cum cei mai multi cumparatori care dispun de lichiditati au disparut de pe piata, disponibilitatea finantarii ramane cel mai important factor al sectorului. Pe de alta pare, fondurile de private equity sunt inca active pe piata, un exemplu fiind Blackstone care a cumparat Magnolia Shopping Centre din Wroclaw", apreciaza autorii studiului.

Sursa:Wall Street

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu