28 oct. 2012

Proiecte de 1 miliard de Euro pentru Iasi

Iasul, cel mai mare oras din Moldova, ar trebui sa arate complet schimbat si sa se afle in plin avant economic. Explicatia e cat se poate de simpla: in perioada 2010 – 2015 vor intra in Iasi, ca investitii directe, sume impresionante, ce depasesc 1 miliard de euro, mare parte in sectorul public, reprezentand bani europeni nerambursabili. Toate aceste investitii ar trebui sa reporneasca economia locala, ca creeze emulatie, iar Iasul sa cunoasca o dezvoltare fara precedent asa cum poate n-a avut niciodata in istoria sa. 

Start cu Palas
Primul obiectiv major care a fost deja inaugurat este complexul Palas, ridicat de omul de afaceri Iulian Dascalu. Lucrarile au inceput in 2007, iar cheltuielile au depasit 260 milioane de euro. Potrivit reprezentantilor companiei, doar construirea parcarii subterane, cu o capacitate de 2.500 de locuri, a costat peste 73 milioane de euro. Complexul Palas a fost proiectat sa aiba dimensiune regionala si cuprinde, pe langa spatii comerciale, cateva cladiri de birouri, hoteluri si apartamente.
Continuare la centura
Un alt obiectiv, finalizat par]ial, este soseaua de centura a Iasului. Cei 14 kilometri ai variantei de trafic greu care au fost inaugurati in luna mai au costat 86 milioane de euro. Primul segment al soselei de centura a fost pus in functiune in decembrie 2010. Acesta facea legatura intre E583, din zona Metro, si DJ 248A, la Valea Ursului, parcurgand satul Uricani. Din luna mai 2012, se poate ajunge pe centura pana la Lunca Cetatuii. Portiunea finalizata, de 14 kilometri, este insa doar o parte din ceea ce trebuie sa fie soseaua de centura a Iasului. Ea a fost proiectata pe un traseu de 29,5 kilometri, cu 16 poduri, pasaje si viaducte. Proiectul a fost divizat in 4 obiective, iar cea inaugurata deja este varianta de trafic greu. Urmeaza sa se realizeze legatura spre bulevardul Poitiers si strada Trei Fantani. In plus, este la avizare varianta de trafic u[or, care porneste din spatele Delphi si duce pana la OMV Nicolina, cu o bretea spre cartierul Dacia. Un calcul simplist arata ca, daca cei 14 kilometri finalizati au costat 86 milioane de euro, portiunea de 15,5 kilometri care urmeaza sa fie executata va costa cel putin tot atat. Prin urmare, vor mai fi alte 85-90 milioane de euro investite in Iasi.
Baza de la Ciric
Asadar, finalizarea soselei de centura si finalizarea Palas reprezinta investitii insumate de peste 432 milioane de euro. La acesti bani se adauga cei 144 milioane de euro atrasi de Primarie din fonduri europene. Deci, nivelul total al investitiilor in lucrarile din Iasi se ridica deja la 576 milioane de euro. Din banii atrasi de Primarie, 10 milioane de euro se ”duc” spre modernizarea bazei de agrement de la Ciric. Proiectul include amenajarea drumurilor si aleilor, construirea de piste pentru biciclisti, amplasarea de banci si cosuri de gunoi, de fantani arteziene, foisoare, jardiniere si corpuri de iluminat. Vor fi amenajate piscine pentru copii si adulti, plaje, dusuri si vestiare, dar si locuri de joaca pentru copii sau ziduri de escalada. Proiectul mai include constructia de debarcadere si pontoane si a unui telescaun.
Pasajele Primariei
Din aceiasi bani europeni se realizeaza si lucrarile de asfaltare din oras. Refacerea zonei Sadoveanu – Copou - Stefan cel Mare - Anastasie Panu costa peste 20 milioane de euro. Acelasi cost il are si refacerea axei Est-Vest, care include str. Pacurari, Piata Mihai Eminescu, Independentei si strada Elena Doamna. Pe axa se afla si pasajul subteran de la Fundatie, care va avea o lungime totala de 286 de metri.
Un alt proiect al Primariei, cu finantare europeana, vizeaza pasajul suprateran Octav Bancila. Si acesta este estimat la 20 milioane de euro, lucrarile au inceput deja, iar pasajul va fi inaugurat in luna septembrie a anului viitor.
Finalizare la Hala
Tot la investitii trebuie inclus si pasajul de la Hala Central=. Incepute in anul 2000, lucrarile la pasaj au fost oprite de mai multe ori din cauza vestigiilor arheologice. Pasajul a fost deschis anul acesta, iar lucrarile au costat peste 21 milioane de lei. Acum, la Hala sunt in curs procedurile pentru scoaterea la licitatie a spatiilor ce se afla in subteran. Totodata se lucreaza la refacerea esplanadei din fata Halei Centrale, lucrare ce ar trebui sa fie ultimul episod al investitiei de acolo.
Bahlui si Aeroport
O alta suma mare investita la Iasi vizeaza regularizarea Bahluiului. Valoarea totala a contractului semnat in toamna anului trecut este de 307.956.822 lei, ceea ce insemna peste 72,4 milioane de euro la cursul valutar de la acea data.
Lucrarile vor fi terminate anul viitor si prevad inclusiv amenajarea unei portiuni navigabile, dar si a unei zone de agrement. Daca luam in calcul si cele 35 - 40 de milioane de euro destinate modernizarii Aeroportului, proiect care in sfarsit a fost demarat, ajungem la aproximativ 690 milioane de euro cheltuite deja sau in curs de cheltuire la Iasi.
Parcare la Teatru
In plus, Primaria intentioneaza sa investeasca alte 20 de milioane de euro intr-o parcare subterana care ar urma sa fie construita sub parcul din fata Teatrului National. Parcarea ar urma sa aiba 300 de locuri, iar banii pot proveni tot din finantarile europene nerambursabile.
Investitii in retail
Daca investitiile in infrastructura provin in mare parte din fonduri europene, oamenii de afaceri ieseni au cheltuit, la randul lor, sume impresionante. Astfel, dupa incendiul care a mistuit ICRTI au fost ridicate sau doar reamenajate mai multe spatii dispuse sa preia comerciantii ramasi fara sediu. Doar construirea Egros (in Baza 3) pe cele 6 hectare de teren a costat 10 milioane de euro. Acestora li se pot adauga investitiile facute de marile lanturi de supermarketuri, precum Lidl si Kaufland, care vor deschide noi magazine in scurt timp, in Tudor Vladimirescu. Daca estimam toate aceste investitii la valoarea de 50-60 de milioane de euro si insumam cu costurile pentru obiectivele enuntate deja, observam ca pentru constructii s-au cheltuit in ultimii ani la Iasi circa 770 milioane de euro.
Cladiri - simbol
Zeci de milioane de euro s-au cheltuit in ultimii ani sau se vor cheltui in perioada imediat urmatoare pe obiective culturale sau de cercetare. Lucrarile la Teatrul National Vasile Alecsandri au costat 5 milioane de euro, cele de la Palatul Culturii 8 milioane de euro, noul Palat de Justitie din Targu Cucu va costa, la randul lui, 10 milioane de euro. In total, doar aceste lucrari reprezinta 23 milioane de euro cheltuiti la Iasi. In lucru se afla si refacerea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, dar si Filarmonica, alte doua cladiri simbol ale Iasului.
In plus, Universitatea de Medicina Veterinara are in derulare o investitie cu finantare europeana de 10 milioane de euro. Este vorba despre un centru de cercetari in conditii climatice dirijate.
Sume impresionante
La toti acesti bani trebuie adaugati cei atra[i, incepand cu 2010, de Apa Vital. Societatea furnizoare de apa a investit si urmeaza inca sa investeasca peste 590 milioane de lei, ceea ce inseamna 131 milioane de euro la cursul actual si peste 140 milioane de euro la cursul de schimb valutar la care s-au incheiat contractele.
Urgentele
Daca ar fi sa tinem cont de promisiunile oamenilor politici, la toate aceste investitii ar mai trebui sa o adaugam si pe cea intr-un spital regional de urgenta. De acest proiect se vorbeste inca din 2007, insa in ultima perioada pare ca a devenit un proiect important. Daca va fi ridicat in urmatorii 3 – 4 ani, spitalul regional de urgente (a carui amplasament va fi probabil la intrarea de Vest a Iasului, in zona Pacurari) va aduce cu sine o alta investitie de cateva zeci de milioane de euro. Cu alte cuvinte, nivelul inve
Sursa:7Est

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu