Cei mai mulţi proprietari de clădiri le scot la închiriere cu preţuri cuprinse între 4 şi 15 euro pe metrul pătrat. Dacă înainte de criză în Iaşi nu se găseau birouri libere, acum există ofertă, însă clienţii întârzie să apară.
Proprietarii de clădiri de birouri, care au investit milioane de euro pentru a ridica imobile cu dotări de lux, fluieră a pagubă din cauza crizei economice.
Dacă înainte de perioada de recul financiar marile companii care căutau să-şi deschidă o sucursală la Iaşi nu găseau spaţii suficiente pentru a se extinde, în prezent, firmele private au încetat să se mai intereseze de ofertele de pe piaţa ieşeană.
„Portofoliul pe segmentul de birouri de clasa A, B şi C de pe piaţa imobiliară din Iaşi este mai mare cu 30-40% faţă de cererea existentă. Practic, fiecare proprietar de clădire de birouri are un grad de neocupare de până la 40%“, afirmă Iulian Ursache, asociat de vânzări la o companie de imobiliare.
Cele mai scumpe oferte de închiriere pornesc de la 15 euro pe metrul pătrat, în zonele centrale, iar cele mai ieftine pot ajunge şi la 4 euro, la periferia oraşului. Dacă acum doi ani preţurile porneau de la 25 de euro pentru un metru pătrat de birouri, între timp preţurile s-au redus cu mai mult de 50%. Dezvoltatorii spun totuşi că situaţia nu este foarte dramatică şi că au luat în calcul chiar variante mai pesimiste. „Când am proiectat clădirea am luat în calcul şi varianta crizei prelungite. Cel mai pesimist preţ la care m-am gândit acum doi ani a fost de 10 euro pe metru pătrat, iar eu în prezent închiriez cu 15 euro“, spune Gabriel Surdu, om de afaceri care deţine o clădire de clasa A pe strada Sf . Lazăr.
Schimbarea frecventă a chiriaşilor, precum şi proiectele noi care se dezvoltă în oraş le dau mari bătăi de cap proprietarilor de clădiri de birouri. „Există totuşi firme care nu pot renunţa la acest tip de spaţii, care lucrează cu publicul, precum avocaţii, arhitecţii, firmele de asigurări, care au nevoie de birouri moderne“, adaugă Gabriel Surdu.
Tranzacţiile merg mai bine
Statisticile Oficiului de Cadastru Iaşi arată că piaţa imobiliară ieşeană a fost mai animată în primele luni ale lui 2010, faţă de perioada similară a anului trecut. Astfel, în primul trimestru al acestui an s-au înregistrat cu 10% mai multe tranzacţii cu imobile decât în 2009. Vânzările au crescut în special prin programul „Prima Casă“.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu